Migraine de baas


Hoofdpijn Hoofdpijn wordt in veel gevallen veroorzaakt door een reactie op voedsel. Men kan gevoelig zijn voor chocola, oude kaas, noten en misschien nog andere zaken. Een van de grootste boosdoeners is echter mononatriumglutamaat, ook wel bekend onder de volgende namen: smaakversterker, E621, Ve-tsin, ajinomoto, MSG, het merk Mi poong Voor degenen die hiervoor gevoelig zijn, zal het aantal hoofdpijnaanvallen drastisch verminderen als dit spul wordt gemeden. Let goed op de ingrediëntenlijsten van alle voedingswaren die je koopt: het goedje zit in een groot aantal producten die hartig moeten smaken: vleeswaren, soepen, bouillonblokjes, sausen, chips, zoute koekjes, kruidenboter, kruidenmengsels, soms zelfs bij olijven. Gelukkig zijn er ook producten zonder dit spul. Houd goed bij wat je eet en wat er in zit. Zo kom je er achter waar je gevoelig voor bent. Dit geldt voor diverse vormen van hoofdpijn, o.a. klassieke migraine. Verder speelt stress ook vaak een rol en dan vooral plotselinge overgangen van ontspanning naar stress.

Klassieke migraine
Eerste fase: De eerste fase kenmerkt zich door het zien van lichtflitsen, zwarte vlekken, het zien van friemelende visgraatachtige patroontjes, tintelende vingers van een hand of tintelende lippen en tong aan één kant, ; soms op één gezichtshelft niets meer zien, tot flauwvallen toe. Let wel deze verschijnselen van het zien doen zich voor met allebei de ogen. Test dit door het rechter- en linker oog afwisselend te sluiten. De verschijnselen zijn bij ieder oog hetzelfde. Als er iets dergelijks met slechts één oog aan de hand is en niet met het andere, dan zal er wel iets heel anders aan de hand zijn en dan zal het raadzaam zijn een arts erover te raadplegen. Deze eerste fase heeft op de een of andere manier te maken met vernauwing van bloedvaten.

Tweede fase: Na verloop van een paar kwartier gaan deze verschijnselen weg en komt er een verschrikkelijke hoofdpijn voor in de plaats. Meestal aan één zijde van het hoofd. In deze fase zijn de bloedvaten weer wijder en door dat contrast van de nauwe vaten in de eerste fase en de wijde vaten in de tweede fase schijnt de pijn te ontstaan.

Behandeling:
Zodra er tekenen van de eerste fase zich aandienen: laat onmiddellijk alle bezigheden in de steek, neem, als je geen bezwaar hebt tegen een beetje alcohol, één borrel (bv een glaasje jonge jenever), trek je terug en ga een half uurtje volledig ontspannen ergens zitten of liggen. Als je er op tijd bij was, gaan de verschijnselen dan snel weg en… de migraineaanval is over! De pijnfase komt niet. Als het niet helemaal goed gelukt is, komt er wel eens nog wat pijn, maar veel minder en is makkelijk te bestrijden met een paracetamolletje. Een kopje koffie daarbij helpt ook. Neem koffie vooral niet te vroeg: het kan gebeuren dat het proces omkeert en de eerste fase weer begint: en dan extra sterk .
Omgaan met koffie: aan het einde van iedere maaltijd een kopje koffie is goed. Het effect op bloedvaten wordt hierdoor in evenwicht gehouden. Tussendoor koffie drinken kan kans op een aanval vergroten.
Wat je vooral niet moet doen is tijdens de eerste fase koffie drinken en tijdens de tweede fase alcohol. Dan wordt het dubbel zo erg.

Helaas is het niet altijd zo duidelijk wat er precies de aanleiding is geweest voor een migraine-aanval.
Veelal schijnt het begin van pijn te maken te hebben met een plotselinge overgang van vernauwde naar verwijde bloedvaten in het hoofd.
Veel mensen kennen dit: als ze na een periode van flink aanpakken plotseling gaan ontspannen, krijgen ze hoofdpijn : een soort weekend-hoofdpijn. Het is dan zaak om niet met de benen op tafel te gaan zitten genieten van een glaasje alcoholhoudende drank, maar neem een kopje koffie en ga bijvoorbeeld wat wandelen om de spanning langzaam af te kunnen laten vloeien. Het is mij ook wel overkomen dat ik op een etentje niet om vaatverwijdende etenswaar heen kon, maar nog geen hoofdpijn kreeg. De volgende dag overkwam me iets waardoor ik plotseling erg boos werd en meteen daarop begon ik de sterretjes te zien als aankondiging van de eerste fasen van migraine. Dus in dit geval waren de vaten verwijd en door de plotselinge stress ontstond er vernauwing. Een paar maal is het me ook overkomen dat een aanval plotseling begon door een val op mijn stuit tijdens het schaatsen. Ik heb daarom altijd een heel klein flesje met alcoholhoudende drank bij me om in zo'n geval onmiddellijk in te kunnen grijpen. Ook heb ik wat oploskoffie bij de hand, zodat als ik ergens anders eet waar niet direct na de maaltijd kofie te krijgen is, even wat daarvan kan nemen.

Overduidelijk is, dat je bij deze tweefasenmigraine in de verschillende fasen totaal tegengestelde dingen moet doen.
Het is zaak om goed in de gaten te krijgen in welke fase je zit en dan is het omgaan er mee gesneden koek. Het verdient aanbeveling om een dagboek bij te houden met wat je eet, wat er in zit (smaakversterker!) en of je gespannen of ontspannen bent. Als je vergelijkt wat er voorafgaand aan de aanvallen gebeurd is en wat je gegeten hebt, kun je er vast wel achter komen hoe het bij jou werkt.
Ik heb wel eens gehoord dat een neuroloog zei dat migraine niet met bloedvaten te maken heeft. Misschien dan met zenuwen. Dat kan zo zijn. Ik heb het idee van die bloedvaten uit boeken en heb zelf mijn bloedvaten niet kunnen meten. Maar of dit nu zo is of niet maakt niets uit: de manier van er mee omgaan blijft hetzelfde.

Ik vraag me af of medicijnen die artsen voorschrijven ook toegesneden zijn op deze twee verschillende fasen.

Ik heb met diverse andere migrainelijders gepraat, ze wilden vaak niet geloven dat het zo simpel kan zijn. Ze keken me raar aan en verklaarden me zo'n beetje voor gek. Het lijkt soms wel alsof die patiënt de klachten wil houden. Sommige mensen hebben jarenlang allerlei behandelingen van allerlei artsen gehad en krijgen steeds zwaardere middelen. Ze schijnen een houding te hebben van: “de dokter moet mij beter maken” en kunnen van die levenshouding geen afscheid nemen. Het zal ook wel moeilijk te aanvaarden zijn dat je op de verkeerde weg zat.
Het kan best zijn dat er verschillende vormen van migraine bestaan en dat ze waarschijnlijk op een andere manier aangepakt kunnen worden, maar aan de andere kant kan ik me ook niet voorstellen dat ik de enige ben met deze vorm en er zullen vast wel meer mensen zijn die het op deze manier gewoon onder de knie kunnen krijgen. Ik gun je het van harte. Vandaar dit verhaal. Doe je voordeel met mijn ervaringen.
Succes.
Het zou leuk zijn om ervaringen en reacties te krijgen: die zal ik hier bij plaatsen en daar kunnen dan weer anderen mee geholpen zijn.
stuur reacties naar: anneke.dvrs@gmail.com
home